Vi ønsker alle initiativer som kan styrke fellesskapet på skolen velkomne. Foreldrene og elevene står fritt til å organisere turer eller andre sosiale sammenkomster utenom skoletiden. Skolen kan ikke styre turer og aktiviteter som foreldrene legger utenom skoletid, men vi oppfordrer likevel til at foreldrene legger til rette for aktiviteter der alle har elever har en reell mulighet til å delta, ettersom dette har en side inn mot elevenes skolemiljø.
Her er noen tips som kan være lurt å tenke gjennom
- Ikke sett for høye ambisjoner for aktiviteten. Vær realistisk.
- Planlegg aktiviteten etter at dere har samlet inn midlene. Da unngår man press om å samle inn nok til å gjennomføre aktiviteten.
- Legg til rette for at det er gratis og mulig for alle elevene å delta.
- La alle elevene delta, uavhengig av økonomiske bidrag eller deltagelse i dugnad.
- Velg rimelige aktiviteter.
- Inviter alle elevene og foreldrene til å delta i planlegging og gjennomføring, i god tid før gjennomføring.
- Samle inn midler til felleskassen gjennom frivillige bidrag eller dugnad, hvis dere må samle inn penger.
Hvis dere planlegger en aktivitet for hele klassen, bør dere rådføre dere med kontaktlæreren. Arrangøren har ansvar for sikkerhet og tilsyn med mindreårige, og må sørge for at det er nok voksne med på aktiviteten.
Dugnad og innsamling av penger
Foreldre og elever har lov til å gi gaver og arrangere dugnad, men alle gaver skal være frivillige og anonyme. Det skal også være frivillig å delta på dugnader, og foreldrene kan ikke føre oversikt over hvem som deltar.
- Sørg for at det er frivillig å delta på dugnader.
- Sørg for kravet om anonymitet når foreldrene skal gi pengegaver. Sikre at innsamlingen er anonym, slik at den enkeltes bidrag ikke er synlig.
- Gi informasjonen til alle i fellesskap, for eksempel på foreldremøter.
- Være bevisst på hvor og hvor ofte dere informerer om dugnad og innsamling, slik at det ikke oppleves som press for å bidra.
Foreldrene skal ikke bære noe økonomisk risiko, ved å gjennomføre en dugnad. Det er derfor viktig å unngå dugnader der foreldrene må kjøpe et produkt på forhånd for videresalg, slik at man ikke risikerer å måtte betale for produktet når de ikke klarer å selge det videre.
Rimelige lokaler og overnattingssteder
Her er en oversikt over lokaler og overnattingssteder i Oslo og omegn som kan lånes eller leies rimelig.
Lån og utleie av Oslo kommunes lokaler
Overnattingssteder i marka
- Finn Skiforeningens hytter og overnattingssteder. Du finner overnattingsstedene i kartet, og klikke deg inn på disse.
- Oversikt over Den Norske Turistforenings hytter i Oslomarka. Du finner overnattingsstedene i kartet, og klikke deg inn på disse.
- Finn Den Norske Turistforenings (DNT) hytter og overnattingssteder i kart
- Oslospeidernes hytter i marka finner du her
- Aktiv i Oslos oversikt over hytter i Oslomarka
- Oslofjorden friluftsråds oversikt over hytter
- Østmarkskapellet
- Oslo røde kors leier ut hytta Bamsebo til klasseturer. For informasjon om denne hytta må dere sende e-post til: hjelpekorps.oslo@redcross.no
Lån av idretts- og friluftsutstyr
Friluftsutstyr kan lånes av kommunale og ideelle utlånssentraler. Fra en del av utlånssentralene kan det lånes utstyr for en hel klasse. Hvis det legges opp til at hver enkelt skal låne utstyr til turen selv, bør dere informere elever/foresatte godt om denne muligheten.